Följ Bergrummet- Tidö Collection of Toys & Comics

Bergrummet i i Stockholm blir nytt leksaksmuseum

Nyhet   •   Maj 15, 2017 14:32 CEST

Illustration av Ola Skogäng om hur Bergrummet kommer att se ut när leksakerna flyttat in

Tidö Collection of Toys & Comics blir därmed en permanent utställning i Bergrummet på Skeppsholmen. Samlingen innehåller leksaker från 1600-talet fram till idag. Förutom leksaker innefattar utställningen en unik samling serieoriginal från både svenska och utländska konstnärer. Totalt kommer 2500m2 av den historiska torpedverkstaden att inredas.

Tanken med utställningen är att tillgängliggöra den historia som föremålen i samlingen bär på. Stor vikt läggs vid digitalisering och genom tekniken skapas innehåll och visningar anpassade efter olika behov och åldrar.

Det här blir en mötesplats för generationer med fokus på besökarupplevelsen. Barn, föräldrar, mor- och farföräldrar ska kunna stå vid samma monter och få olika information som intresserar och engagerar individen, berättar David von Schinkel, initiativtagare till Bergrummet.

Arbetet i Bergrummet pågår för fullt och här trängs nu delar av samlingen med byggarbetare och kreatörer. Idag är ett fyrtiotal personer engagerade i etableringen av museet.

Vi är ett stort kreativt team med erfarenheter från bland annat Dramaten, Operan, SVT, Stadsteatern och Kulturhuset. Tillsammans skapar vi en vacker och spännande miljö där leksakerna sätts i sitt historiska sammanhang, säger Caroline, Romare, ytterst ansvarig för utställningens utformning.

Sveriges främste leksakskännare, Peter Pluntky har följt samlingen under närmare 50 år och är en garant för innehåll och den höga nivån. Hans kunskap om leksaker och deras historia ligger som grund och inspiration för allt faktainnehåll i museet.

Vi har mycket att lära av historien för att förklara hur världen ser ut idag. Varje enskild leksak bär sin egen historia- vem tillverkade den, var och varför? Vem lekte med den hur, var och när? Bergrummet blir en efterlängtad mötesarena för leksaksentusiaster från hela världen, säger Peter Plunky.

Samlingen i Bergrummet kommer från Tidö Slott utanför Västerås där leksaksmuseet ingivides av Kung Carl XVI Gustaf den 17 juni 1974. Nu, 43 år senare yttas leksakssamlingen till Stockholm vilket öppnar upp för alla att ta del av ett fantastiskt kulturarv. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://bergrummet.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.